Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
  Επιλογή Γλώσσας / Language selection :   
 
    


 


    
         
Βρίσκεστε : Περιβάλλον > Καταπολέμηση Κουνουπιών
  Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

 Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησης κουνουπιών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1997 στους ορυζώνες του Νομού Θεσσαλονίκης (το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Ευρώπη) και έκτοτε προγράμματα μεγάλης κλίμακας πραγματοποιούνται και σε άλλους Νομούς της χώρας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα στην Β. Ελλάδα, διότι εδώ βρίσκεται το 90% των ορυζώνων και το 70% των υγροτοπικών συστημάτων της χώρας, των κατ’ εξοχήν δηλαδή υδατικών συστημάτων παραγωγής κουνουπιών.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ευρύτερα, είναι:

 • Προστασία της Δημόσιας Υγείας
 • Αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής
 • Οικονομική & Τουριστική Ανάπτυξη

Τα Προγράμματα Καταπολέμησης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης υλοποιούνταν μέχρι και το 2010 μέσω 2 Προγραμματικών Συμβάσεων (μία για τη Δυτική και μία για την Ανατολική Ύπαιθρο του Νομού), που συνάπτονταν σε ετήσια βάση μεταξύ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κ. Μακεδονίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης, των άμεσα εμπλεκόμενων Δήμων των 2 περιοχών και της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ (ΑΝΕΘ), η οποία και αναλάμβανε την ευθύνη της υλοποίησης και οικονομικής διαχείρισής τους. Πολλά από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων ετών (1997 έως και το 2010) σε διοικητικό, οργανωτικό, επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο κατά την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης, αντιμετωπίζονται πλέον με επιτυχία.

Η εμπειρία από την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου το καλοκαίρι του 2010 οδήγησε, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Νομού Θεσσαλονίκης, στον επανασχεδιασμό του Προγράμματος, στην ενοποίηση των επιμέρους 2 Προγραμμάτων σε ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών και την επέκτασή του και σε ορισμένες περιοχές στην (τέως) Επαρχία Λαγκαδά (ευρύτερη περιοχή λίμνης Λαγκαδά, τουριστική περιοχή Στρυμονικού Κόλπου, κλπ). Επίσης  οδήγησε στον εμπλουτισμό του υλοποιούμενου έργου με δράσεις ελέγχου και παρακολούθησης ακμαίων, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος, καθώς και τη διενέργεια εκτεταμένων εφαρμογών ακμαιοκτονίας (από αέρος και από εδάφους). Την ευθύνη υλοποίησης του Προγράμματος αυτού ανέλαβε και το 2011 η ΑΝΕΘ. Οι πόροι του Προγράμματος προήλθαν από ΣΑΕΠ 2011 και ίδιους πόρους των συμβαλλόμενων φορέων.

Αναλυτικότερα τα Υποέργα του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών  στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (2011) αφορούν στα εξής :

 • Παρακολούθηση πληθυσμών ακμαίων κουνουπιών και δραστηριότητας μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου
 • Επικαιροποίηση χαρτογραφικών δεδομένων (εκτάσεις ορυζώνων, εντοπισμός εν δυνάμει εστιών, υδρολογικά στοιχεία, κλπ)
 • Ενέργειες καταπολέμησης
  • Προνυμφοκτονία (από αέρος & από εδάφους) & Υπολειμματική Ακμαιοκτονία στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ, ΚΑΠΗ, Νοσοκομεία, κλπ)
  • Ακμαιοκτονία (από αέρος & από εδάφους) Υπέρμικρου Όγκου (ULV)
 • Διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων για έλεγχο υπολειμματικότητας των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων

Για την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού πραγματοποιείται κάθε έτος η παραγωγή και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, στους κατοίκους των οικισμών στις περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος, ενώ πραγματοποιούνται και ειδικές ενημερωτικές ημερίδες. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων όχλησης λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κοινού χωρίς χρέωση.       


ANEΘ - Aναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Π.Α.Α. "Αλέξανδρος Μπαλτατζής"
Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 - 2013 <<ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ >>
’ξονας 3   ’ξονας 4

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλειίας
Ε.Π. Αλιείας

ESPA
ΕΣΠΑ

Ανακοινώσεις
Δελτία Τύπου
Τελευταία Ενημέρωση : 17/4/2016
Copyright © 2004, Aναπτυξιακή Εταιρία Θεσσαλονίκης Α.Ε. Πλούτωνος 27,    2310.412050,    2310.801050

Designed and Developed by A.S.T.